Number of posts : 70 Age : 36 lokacija : Smederevo/Beograd naj jelo : pizza i slatkisi naj porok : slatkisi naj slatkiš : cokolada u svim oblicima Registration date : 19.11.2009
super su ovi linearni aktuatori... i do sada jos nisam imao novca da dodjem do nekog seta sa gusenicama, sledeci koji uzmem, imace ih :) cekaj, imas 3 daljinska, svaki za jedan motor?
edit: ahaa, napravio si svoje gusenice :)
bogdanst Lego zavisnik
Number of posts : 653 Age : 40 naj jelo : Krofne, palacinke... gde god moze EUROkrem naj porok : Lego naj slatkiš : opet EUROkrem Registration date : 13.11.2009
Number of posts : 53 Age : 42 naj jelo : čevapi, burek, pizza, hambi naj porok : cigare, pivo, rakija naj slatkiš : krempita, tiramisu Registration date : 01.06.2010
milan je slagač najveće klase, za nobelovu nagradu!! kapa dole majstore!!
Yup, yup... Kapa dole...
Genijalno!
Alexander.RU sKOCKAni
Number of posts : 200 Age : 54 lokacija : Ruma naj jelo : sa rostilja... naj porok : eh... naj slatkiš : cokolada, definitivno Registration date : 26.01.2010
I dizajn savrsen i funkcionalno. Prelepo. Da pozelis kao deo kolekcije...Stalne...
Acidum Lego ljubitelj
Number of posts : 210 Age : 40 lokacija : Beograd - Bezanijska Kosa naj jelo : Sarma - najsavrseniji spoj flore i faune naj porok : ...seks... naj slatkiš : Princes krofne vs Eurokrem Registration date : 28.04.2010
lep model, vidi se da je kvalitetno i stabilno urađen, na osnovu klipa...al mi se malo više sviđao JBC JS 360, koji si ranije uradio, al nisi stigao da ga predstaviš na našem malom forumu...
przulj kum kluba
Number of posts : 325 Age : 51 lokacija : Novi Sad naj jelo : zeljanica naj porok : lego kockice :) naj slatkiš : eurokrem Registration date : 19.12.2009
Inace Lego Technic za 2010 sprema Flagship "Kraljevskog predstavnika" Technic grupe 8043 Motorized Excavator, ako vec nije izasao, ali ni blizu nece biti detaljan kao Milanov model.
Petar Lego početnik
Number of posts : 28 Age : 49 naj jelo : - naj porok : - naj slatkiš : - Registration date : 15.08.2010
Jedno pitanje za Milana, Da li su dovoljne snage ova dva aktuatora za nesmetano podizanje cele ruke.
Citao sam mnogo komentara na forumima i licno ih koristim, ali imam problema sa konusnim zupcanikom na glavnoj osovini, tj. problem je u tome sto se rotira zajedno sa osovinom?
Milan Lego početnik
Number of posts : 38 Age : 39 Registration date : 28.02.2008
nisu problem aktuatori, oni mogu da dizu dosta pre nego sto se ukljuci proklizavajuca spojka, problem su motori koji ih pogone.
kao sto vidis na videu, koristio sam 1 M motor za 1 Aktuator, sa svake strane ruke.
sto se snage tice, ruka ne da moze da dize sebe, nego i jos 460gr na kasici...sto mislim da je stvarno dobro, takodje, ima snage i da podigne celog kopaca kad se ruka osloni na zemlju.
8043 je izasao pre 20tak dana, nisam ocaran njime, jer ima brojne mane, izmedju ostalog ruka nema snage da se podigne sama, imas na eurobricku diskusije o tome, i tamo sam clan.
objasni mi malo o problemu sa konusnim zupcanikom, i napisi nazive na engleskom, pa cemo resiti i to.
Petar Lego početnik
Number of posts : 28 Age : 49 naj jelo : - naj porok : - naj slatkiš : - Registration date : 15.08.2010
Pogledao sam postove na drugim forumima, No mozes li nam prikazati neke fotke sklopova, naprimer spoja gusenice i gornjeg dela (superstructure). Koliko sam video tu postoji par fenomenalnih ideja uklopljeno.
Pogon je ostvaren pomocu dva M motora?
Milan Lego početnik
Nemam vise fotki tog spoja, jer je model jos uvek sastavljen, jer ide na izlozbu u budimpestu, inace bih ga odavno rastavio...osim ove
U sustini to je simulacija kuglicnih lezajeva koje se koriste na pravim masinama, sa rupom u sredini gde prolaze kablovi. Felne sam iskoristio kao kugle koje rotiraju zajedno sa gornjim delom, i u sendvicu su sa Tiles od dole i sa superstructure od gore. Svrha je da se sila od gore prenese ravnomerno na taj prsten, jer bi u suprotnom jedna strana bila preopterecena i superstructure ne bi mogao da rotira. Ujedno to je i najtezi deo, radio sam na njemu oko 14 dana. Koliko znam ne postoji ovako mali Roller-Bearings (14 studs) koji radi kako treba
Za pogon su zaduzena dva XL motora, jedan po gusenici i sa odnosom 5 prema 1, sto znaci da model ima veoma veliku snagu, recimo da gura stolicu u kuhinji.
Angeli Lego kolekcionar
Number of posts : 352 Age : 86 naj jelo : n naj porok : n naj slatkiš : eurokrem Registration date : 02.06.2010
XL motori su po meni jedino i sposobni za pokretanje gusenicara. Ti si imao prilike uyivo da vidis 8043? Meni je na snimcima delovao jako tromo sa 2 M motora...
Milan Lego početnik
Mogu i M motori da pokrecu velike modele, istina je da gusenice imaju mnogo trenja, ali kad se M motor redukuje daje i on dosta snage.
Video sam uzivo 8043 i pratim rasprave o njemu. Povucen je iz prodaje posle brojnih kritika, i ne zna se njegova buducnost, nadam se da ce se vratiti u prodaju kao malo modifikovan model, jer ima stvarno velike mane. on ima 4 M motora, koji su ipak slabi bez redukcije za model te velicine. Da su im ubacili malo redukcije preko zupcanika recimo 1:3 ili 1:5 model bi prosao savrseno, ali nije bilo mesta... Samo kretanje modela je ok, ali ruka nikako ne funckionise...
przulj kum kluba
Number of posts : 325 Age : 51 lokacija : Novi Sad naj jelo : zeljanica naj porok : lego kockice :) naj slatkiš : eurokrem Registration date : 19.12.2009
Mislim da je mnogo bolje resenje sa direktnim pogonom aktuatora kao sto si i primenio na modelu, bez frikcije na posrednim elementima.
Zao mi je sto nisam imao priliku bar nekako da narucim i prve primerke 8043 modela, bar i sa falinkom. Sve je to resivo. Pustio sam jedan topik za raspravo u tome, cisto da deo te atmosfere iscekivanja prenesemo i na domaci teren. Pridruzite se na raspravu